Το τέλος της επιμόρφωσης;

Ανοιχτή επιστολή προς τους συλλόγους εκπαιδευτικών Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης και την ΔΟΕ

Αποζημίωση επιμορφωτών β΄ επιπέδου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 22331/28-12-11 ΚΥΑ (ΦΕΚ 673 τ.β΄ / 7-3-12), καθορίζεται ως μέγιστος χρόνος παροχής επιμορφωτικού έργου οι 20 ώρες μηνιαία και ως μέγιστη αποζημίωση τα 300 € μηνιαία. Η ισχύς δε της απόφασης αυτής ορίζεται να έχει αναδρομική ισχύ από 24/5/2011

Πολλοί επιμορφωτές β΄ επιπέδου, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήδη εργάζονται από τον Οκτώβριο του 2011, περισσότερες από αυτές τις ώρες (επιμορφωτής που έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα παρέχει έργο για 20 – 24 ώρες το μήνα με αποζημίωση μέχρι 720 € μεικτά). Υπάρχουν δε επιμορφωτές που έχουν αναλάβει και περισσότερο από ένα πρόγραμμα, πάντα στα πλαίσια του νόμου που προέβλεπε ότι οι κάθε είδους πρόσθετες απολαβές του δημοσίου υπαλλήλου δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% των τακτικών του απολαβών.

Εάν ισχύσει η παραπάνω απόφαση πολλοί συνάδελφοι μπορεί να μην πληρωθούνε ούτε τα μισά από τα χρήματα που δικαιούνται από μια υπηρεσία που ήδη έχουν παράσχει στα πλαίσια προγράμματος του ΥπΠΔΒΜΘ.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Μπορεί μια ΚΥΑ, να έχει αναδρομική ισχύ;
  2. Εφόσον ναι, ποια ένδικα μέσα μπορεί να ασκήσει ο θιγόμενος, τη στιγμή που αφέθηκε από την πολιτεία (ίσως και σκόπιμα) να εργάζεται παρέχοντας υπηρεσίες που δεν μπορούσε να πληρωθεί και το κυριότερο ενώ αυτό ήταν εν γνώσει των φορέων που του ανέθεσαν το έργο αυτό; (τονίζουμε ότι η απόφαση, ασχέτως αν δημοσιεύτηκε στις 7-3-12, υπογράφτηκε στις 28/12/11).

Τέλος ζητάμε από το ΔΣ της ΔΟΕ να παρέμβει στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων

  • Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  • Οικονομικών
  • Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
  • Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

ώστε να αναιρεθεί τουλάχιστον η αναδρομική ισχύς της επίμαχης ΚΥΑ.

Τέλος εκφράζουμε την πραγματική μας απορία, πώς ένα κράτος το οποίο υποτίθεται πως θέλει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σε έργα ουσίας, να απαγορεύει ουσιαστικά στους επιμορφωτές που διαθέτει να αναλάβουν το έργο το οποίο μπορούν να αναλάβουν.

Κώστας Διαμαντής

Έλενα Ελληνιάδου

Σωτήρης Τερζίδης

Μπορείτε να διαβάστε την Κοινή Υπουργική Απόφαση πατώντας εδώ

Υ.Γ.

Αυτή η απόφαση αφορά ΟΛΑ τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

  • Μείζον Επιμόρφωση
  • Νέα ΑΠΣ
  • Ψηφιακό Σχολείο
  • ΠΑΚΕ

Οπότε οι θιγόμενοι είναι πολλοί περισσότεροι.

  1. #1 by mcsotos on 22 Μαρτίου, 2012 - 10:12 μμ

    Αγαπητοί υπεύθυνοι του έργου

    Με δεδομένο το περιεχόμενο του ΦΕΚ 673 της 7ης Μαρτίου 2012 (και τον σχετικό αιφνιδιασμό όλων)
    και το ότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις της τρέχουσας φάσης
    και το ότι προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις διαδικασίες

    παρακαλώ να μου απαντήσετε άμεσα -ώστε να ενημερώσω έγκαιρα τους επιμορφούμενούς μου- στο ΑΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΒΆΛΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΣΕ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΠΛΕΚΟΜΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ.

    Κατανοείτε ότι δεν είναι δυνατόν -στη διαμορφωθείσα πλέον νέα τάξη πραγμάτων- να ολοκληρωθεί πρόγραμμα χωρίς στο μεταξύ να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση εργασίας.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση απάντησή σας

    Αν συμφωνείτε, και είστε επιμορφωτής Β’, μπορείτε να συνυπογράψετε στην παρακάτω διεύθυνση:

    http://b-epipedo2.cti.gr/forum/viewtopic.php?f=2&t=175&p=670#p670

  2. #2 by mcsotos on 23 Μαρτίου, 2012 - 7:55 πμ

    Το πρόγραμμα λήγει και δεν έχουμε υπογράψει συμβάσεις και δεν έχει εκδοθεί οδηγός οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης.

    Αν τα προηγούμενα χρόνια το αποδίδαμε σε έλλειψη οργάνωσης, σε καθυστερήσεις γραφειοκρατικής φύσης κλπ., τώρα ξέρουμε με σιγουριά.

    Μαθαίνουμε πως εκδόθηκε ΚΥΑ που ορίζει νέα όρια σε αμοιβές, σε ώρες κλπ. με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύουμε να μην πληρωθούμε αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούμε να επιστρέψουμε χρήματα!!!

    Οπότε τι συμβάσεις να υπογράψουμε; Να γράφουν τι;

    Οι διαχειριστές του έργου όφειλαν να μας προφυλάξουν. Δηλ. να μας ενημερώσουν τουλάχιστον για τα ενδεχόμενα αυτά αφού ήταν σε γνώση τους (άσχετα αν δεν γνώριζαν τότε τα όρια). Κατανοώ το γεγονός πως έπρεπε να τρέξει το έργο και ενδεχομένως να πάρθηκε έναν ρίσκο. Αλλά έγιναν κινήσεις για αποκατάσταση των ισορροπιών όταν έγινε φανερό που οδεύει η κατάσταση;

    Όπως φαίνεται αυτή η περίοδος επιμόρφωσης οδεύει σε ματαίωση (αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό). Ποιος επιμορφωτής θα δεχτεί να υπογράψει σύμβαση που θα τον βγάζει παράνομο; (παραπάνω από 20 ώρες το μήνα ή παραπάνω από 300 ευρώ το μήνα). Αυτό και μόνο επιφέρει διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Αλλά ακόμη κι αν λάβει τα χρήματα με κάποιο τρόπο, τότε θα κληθεί να τα επιστρέψει.

    Τελείωσε λοιπόν η επιμόρφωση Β΄επιπέδου;

    ΥΓ: Πιστεύω πως δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος επιμόρφωσης, εκτός αν αλλοιώσουμε ποσά, παρουσιολόγια και τις βάσεις δεδομένων όπου καταγράφονταν όλα αυτά.
    …Ή εκτός κι εξαιρεθεί από την εφαρμογή της ΚΥΑ η Γ περίοδος με διευκρινιστική εγκύκλιο.

    **Αναδημοσίευση από τις συζητήσεις Β’ επιπέδου**

Σχολιάστε